Exprimarea creativităţi

Creativitatea este un dar din partea lui Dumnezeu. Dumnezeu însuşi prin creaţia pe care o vedem în jurul nostru ne este exemplul suprem. Profunda satisfacţie pe care o resimte El în urma actului creaţiei este descrisa în Geneza 1:31’’Dumnezeu a văzut tot ce făcuse; şi iata că erau foarte bune”. Dumnezeu nu şi-a rezervat această bucurie numai pentru Sine ci ne-a dat şi nouă privilegiu de a ne bucura de ele.  Lumea creată  este o sursă inepuizabilă de resurse pentru dezvoltarea creativităţi.

În Biblie ne sunt prezentate multe moduri de exprimare a creativitaţi. David a fost nu numai un muzician si un compozitor, ci si un făuritor de noi instrumente musicale (2 Cronici 7:6; Psalmul 7:17; Amos 6:5), Miriam a conceput dansul de jubilare care a celebrat eliberarea israeliţilor la trecerea miraculoasă prin Marea Roşie ( Exodul 15:20), păstorul Iabal a fost probabil inventatorul cortului pentru viaţa nomadă (Geneza 4:20), Beţaeel şi-a folosit talentul de meşteşugar pentru a inventa tot felul de lucrari de arta pentru a sprijini construirea tabernacolului (Exodul 31:3,4).

Creativitatea  este adeseori o calitate care contribuie la promavarea  închinarii adevarate. Pentru a transmite mesajul său, Domnul Isus a folosit în mod inventiv unele ilustrari şi lecţii practice. Acest lucru este esenţial când este vorba despre învăţătura copiilor noştri.

Copiii care sunt îndrumaţi de mici spre a descoperi natura creată de Dumnezeu sunt mult mai dezvoltaţi din punct de vedere intelectual datorita multitudi de informaţi din jur.

Creativitatea poate fi vazută ca o trasatură pe care fiecare o are mai mult sau mai puţin dezvoltată. Chiar dacă nu produc opere de artă sau nu fac invenţi, mulţi oameni dau dovada de creativitate în viaţa de zi cu zi.

Copiii îşi pot manifesta din plin creativitatea în activitaţile pe care le fac, interesul, curiozitatea, spontaneitatea deschiderea la nou, tendinţa de a îmbina realul cu fantasticul, toate aceste ingrediente necesare creativitaţii se manifesta în copilărie.

Deşi toţi ne naştem cu potenţial creativ şi îl manifestam în copilarie dacă nu ne cultivăm constant creativitatea riscăm să ne pierdem această calitate.

Creativitatea poate fi vazută nu numai ca o trasatură de personalitate ci şi un mod de a gândi. Aşadar în momentele în care dăm dovadă de creativitate nu apelăm numai la imaginaţie şi la emoţi, ci şi la gândire.

Prin creativitate copilul învata să îşi exprime cu uşurinţa emoţile. Devine mai deschis faţa de ceilalţi copii.

Un rol important în dezvoltarea creativitaţi unui copil o are educatorul care trebuie să încurajeze curiozitatea, spontaneitatea, atitudinea activa, iniţiativa, munca independentă, exprimarea opiniilor. Prin atitudinea sa, educatorul ar trebui să reducă anxietatea, să mărească încrederea în sine a preşcolarilor, pasiunea pentru anumite domenii.

 

Picasso spunea: “ Orice copil este creativ. Problema este cum să îl faci să rămână aşa şi când creşte.”